U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 

Reflex Integratie Stoornissen

Dr. Svetlana Masgutova spreekt   van Reflex Integratie Stoornissen. Het gevolg hiervan is een vertraging in de verdere ontwikkeling.

Op het moment dat actieve reflexen en reflexpatronen worden geïntegreerd, ontstaan er in de hersenen nieuwe zenuwcellen en worden er nieuwe hersenverbindingen gecreëerd.

Door het herhalen van deze reflexpatronen via beweging worden de nieuwe hersenverbindingen versterkt. Dit proces wordt ook wel myelinisatie genoemd.

Voorbeelden van reflexen

Op de Engelstalige website kunt u meer lezen over de primaire en levenslange reflexen en op welke leeftijd deze geïntegreerd zouden moeten zijn, en over de levenslang aanwezige reflexen, die blijvend nodig zijn om te kunnen overleven en verder te kunnen ontwikkelen.

Volg deze link om hier meer over te leren en te lezen.

Dr. Leah Light, MNRI® Core Specialist en MNRI® Trainer vertelt over Primaire ReflexenDr. Leah Light, MNRI® Core Specialist en MNRI® Trainer vertelt over Primaire Reflexen

 

Nieuwe hersenverbindingen

Myeline is een vettige witte stof die op veel plaatsen in ons zenuwstelsel de uitlopers van de neuronen omhult.

Het zorgt ervoor dat boodschappen sneller worden doorgestuurd; zonder myeline zou een impuls er veel langer over doen om de volgende zenuwcel te bereiken.

Naast het helpen bij de overdracht van boodschappen zorgt myeline er ook voor dat een elektrisch signaal niet overspringt naar een zenuwcel waar het niet voor bedoeld is en zo kortsluiting veroorzaakt.

Myelinisatie is het proces waardoor witte stof wordt gevormd. Het wordt vaak gebruikt als een index van de rijping van de hersenen.

Myelinisatie begint na de geboorte en is pas in de late adolescentie (omtrent 18 jaar) geheel voltooid. Ontwikkeling van myeline kan tegenwoordig met hersenscans worden gemeten.

Myelinisatie vindt rond het 3e jaar eerst plaats in de primaire sensorische en motorische schorsgebieden (hersenstam ofwel primitieve brein), en is het laatst voltooid in de associatiegebieden van de posterieure en anterieure cortex (midden- en grote hersenen).

Over welke reflexen hebben we het?

Ieder mens wordt geboren met bepaalde automatische reflexmatige bewegingen, zoals bijvoorbeeld zuigen, grijpen en schrikreactie.

Deze bewegingen vormen het fundament voor de ontwikkeling van onze hersenen.

In het begin van ons leven dienen deze reflexen voor bescherming en overleven, omdat we nog geen bewust gecontroleerde bewegingen kunnen maken.

In het eerste levensjaar ontwikkelen deze primaire reflexen zich naar meer doelgerichte bewegingen.

Wanneer er problemen zijn tijdens de zwangerschap, geboorte en/of na de geboorte, kunnen reflexen niet goed ontwikkelen of niet goed tot rijping komen. Door traumatische ervaringen en/of stress kunnen goed geïntegreerde reflexen opnieuw actief worden en storen in het dagelijks functioneren.  

Er worden dan inefficiënte compensaties ontwikkeld. Iemand kan dan gevangen zitten in prikkels, sterk reageren of juist helemaal niet reageren, of ongecontroleerd reageren op zintuiglijke informatie.

Het doel van MNRI® is om primaire en levenslange reflexen te helpen ontwikkelen en integreren, om een stevig fundament te bouwen voor de ontwikkeling van de hogere hersendelen in ons brein.

Dit leidt tot minder stress, een betere emotionele ontwikkeling en algemeen welbevinden, beter functioneren en verhoogde cognitie.

MNRI® is net zo effectief bij kinderen als bij volwassenen.

Bron: Dr. Leah Light, Svetlana Masgutova Educational Institute®

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?